Ефикасно лекување на акни

akni1Акните се мошне чести заболувања на кожата. Можат да се појават кај двата пола на секоја возраст: кај бебиња, адолесценти, тинејџери, постари луѓе. Се работи за хронична воспалителна болест на пилосебацеалната структура на кожата (целина составена од влакнен фоликул и од лојна жлезда).

Дали ќе дојде до појава на акни зависи од неколку фактори: генетската предиспозиција (се наследува големината на лојните жлезди), дејството на хормоните (нарушен однос на половите хормони) и присуството на бактерии во лојната жлезда. Под дејство на овие фактори настанува воспалителен процес на кожата со појава на митесери (бели и црни), папули (површни јазли), пустули (гнојаници), нодули (болни, модри јазли) и цисти (празнини).

Овие  промени се јавуваат најчесто на лице (чело, образи, нос, брада), а може да се јават и на кожата на вратот, рамената и градната регија.Најчесто, акните се појавуваат во пубертетот и во адолесценцијата (70-80% од пациентите имаат акни во втората и во третата деценија од животот), но може да имаат продолжена еволуција и подоцна во животот, со различна клиничка слика.

Акните го нарушуваат естетскиот изглед и на многумина им наметнуваат психичко оптоварување, затворање во себе, асоцијално однесување, и депресивност.Конвенционалниот пристап во лекувањето на акните вклучува користење на ретиноиди (и локално и преку уста), системски и локални антибиотици во пролонгирани режими.

Лекувањето трае подолго, во просек од 3-6 месеци, со можност од појава на бројни нусефекти од системската терапија, како и резистентност на локалната антибиотскаи антисептична терапија.Светски тренд во третманот на акните е употребата на алфа хидрокси киселини во комбинација со фототерапија со сина светлина.

Овој протокол се спроведува на следниот начин:

– Се почнува со хемиски пилинг – Neo Strata, патентиран препарат на база на алфа хидрокси киселина – гликолна киселина. Се нанесува на болната кожа и
доведува до намалување на лојната секреција, смирување на воспалението, а со тоа и до намалување на формирањето акни. Истовремено прави ексфолијација, благо лупење на оштетени клетки на кожата, и поттикнува создавање здрава кожа.

– Седум дена по хемискиот пилинг следува мануелна експресија на митесерите и помалку воспалените пустули (гнојаници). Непосредно по направената мануелна експресија се спроведува ласерска терапија. Ласерите дејствуваат само на кожата, а не на поткожното ткиво и на хормоните.

Кај полесни  форми на акни се користат  Bluelight и E-light-Syneron ласери. Blue light (сина светлина) ги убива бактериските причинители, а кај потешките форми се применува  Green light ласер.

Кај тешките форми на акни со формирање на цисти, покрај стандардниот третман со Blue light ласерот, го применуваме и Green light ласерот кој, освен што врши оксигенација на ткивото и уништување на бактериите Propionibacterium acnes, делува и на самата лојна жлезда во правец на нејзино намалување, како по побем, така и по количество на излачената лој. Динамиката со која ќе се спроведува овој протокол на ефикасно лекување, зависи од тежината на клиничката слика.

Најчесто, хемискиот пилинг се спроведува еднаш на три до четири седмици, мануелната експресија на секои седум дена, паралелно со ласер терапија во текот на четири до шест недели.  Во споредба со конвенционалната терапија, овој протокол е побезбеден (избегнати се нусефектите од системската терапија), дава побрзи, подобри резултати и спречува појава на лузни.

За само 4-6 недели пациентите се задоволни од лекувањето и имаат вратена самодоверба.